Kulinarne wpisy mojej Mamy przypadły Wam do gustu, więc dziś znów przygotowała dla Was smaczną, bałkańską inspirację kulinarną. Zapraszamy!
Jeden z piękniejszych, choć pozbawiony dostępu do morza krajów bałkańskich, to maleńka Macedonia. Górzysta, pełna jezior, a historia wyziera tu z każdego kąta. Macedonia jest urokliwa, ale zarazem bardzo smaczna. Dla „mięsożerców” polecam oczywiście wspaniałe dojrzewające wędliny z dodatkiem różnych przypraw, wspaniałe mięsa pieczone, faszerowane papryki i jak wszędzie na Bałkanach pyszne burki. Ale dziś przepis na danie typowo macedońskie z ukłonem dla „bezmięsnych” i nie tylko. Daniem tym jest „tawcze grawcze”, ale pisownia oryginalna jest inna – тавче гравче / tavche gravche, co dosłownie oznacza miskę fasoli. Aha, może się wydawać , że to znana nam „fasolka po bretońsku”, nic bardziej mylnego, gdyż jest to w 100% danie wegetariańskie, bardzo sycące, a zarazem łatwe do zrobienia z dostępnych składników i bardzo podzielne, można było nim obdzielić całą rodzinę.
źródło: Flickr, vesnamarkovska, CC BY-SA 2.0, https://www.flickr.com/photos/[email protected]/2907445569/sizes/l
No to zaczynamy!
Jeśli danie ma być dla większej grupy osób, to kupujemy 1 kg fasoli Jaś (średni), który zalewamy ciepłą wodą aby moczył się przez całą noc.
2 marchewki, pokrojone w paski,
3 cebule, posiekane,
4 duże pomidory, 3 posiekane, 1 pokrojony w plastry,
1 bardzo duża papryka, pokrojona w paski,
2 ząbki czosnku
1/4 ostrej papryki, posiekanej,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka nasion kolendry,
1 łyżeczka czarnuszki,
3 łyżki słodkiej papryki w proszku,
ewentualnie sos pomidorowy Passata (w szklanej butelce)
można użyć gotowej mieszanki przypraw pod nazwą Czubrica
olej
sól
Rano odlewamy wodę z fasoli, zalewamy ją świeżą i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wodę odlewamy i tak powtarzamy 3 razy, a za 4 razem gotujemy fasolę do miękkości, delikatnie soląc pod koniec gotowania (wcześniejsze solenie spowoduje twardnienie fasoli). Odcedzamy, zachowując wywar. Do naczynia glinianego lub żaroodpornego wrzucamy posiekaną cebulę, marchewkę, 3 pomidory, pół pokrojonej w kostkę papryki, 2 posiekane ząbki czosnku. W moździerzu miażdżymy kumin, kolendrę, czarnuszkę, dorzucamy do warzyw, dodajemy olej, paprykę, odrobinę soli. Mieszamy, dodajemy fasolę, ponownie mieszamy, dolewamy 2 łyżki wazowe wywaru fasolowego. Na górze układamy pokrojoną w paski paprykę, posypujemy chilli i obkładamy pokrojonym w plasterki czwartym pomidorem. Przykrywamy i wsadzamy do piekarnika podgrzanego do około 200 C i pieczemy dwie godziny, uważając, żeby wywar z fasoli nie wyparował. Jego ilość należy uzupełniać w razie potrzeby. Pomidory bywają różne – mniej lub bardziej soczyste, dlatego możemy użyć do tego dania sosu pomidorowego i dolewać go w razie potrzeby do dania. Tawcze grawcze nie może być suche! Trochę pracy przy gotowaniu fasoli, ale potem danie samo się robi. Smakuje i pachnie Macedonią! SMACZNEGO 🙂
14 odpowiedzi
Dziękuję za przepis! Teraz będę o nim myśleć, dopóki go nie wykorzystam 🙂 Gliniane miseczki prosto z Macedonii ciągle czekały na swój debiut. Teraz nie mam wymówki – przepis wygląda na prosty,więc nie pozostaje mi nic innego, jak przypomnieć sobie macedońską kuchnię 🙂
No właśnie ja nie mam glinianych miseczek, ale naczynie żaroodporne też daje radę 😉
Cieszę się, że przepis Ci się przyda!
Wypróbuję na pewno! Brzmi pysznie 🙂
Nie tylko brzmi, ale rzeczywiście jest smakowite 🙂
Ciekawe 😉
dwukrotnie byłem w Macedonii i nigdzie nie udało mi się tego zjeść… tak jakby miejscowi się wstydzili tego dania 🙁
Ja akurat tego dania nie jadłam w Macedonii,natomiast moi rodzice już tak:-)
Wygląda smakowicie, a fasolę lubie, i mam już pomysł na obiad. Dzięki.
Smacznego 🙂
Próbowałam tego dania w Macedonii i bardzo mi smakowało. Dzięki za przepis.
Proszę o przepis na ohrydzka zupę rybna
Niestety nie mamy 😉 Ja jestem wege, a Marek ryb prawie nie jada.
Jadłam to danie w Macedoni w Ochrydzie. Bardzo przypadło mnie i mojej rodzinie do gustu. Muszę przyznać że wykonane wg. zamieszczonego przepisu jest wyśmienite. A jak pachnie!
Tawcze grawcze jest świetne – proste, sycące, aromatyczne. I chyba w tej prostocie jest siła tego dania. 🙂 Serdecznie pozdrawiam!