Szukaj
Close this search box.

Bałkańska kuchnia bakłażanem stoi

Jest wiele warzyw, które królują na bałkańskich stołach, jednak wśród nich z pewnością bryluje bakłażan. Gdy byłam młodsza, nie bardzo za nim przepadałam. A odkąd jestem wegetarianką, czyli od prawie 10lat, bakłażan często gości na moim talerzu. Można z niego tworzyć naprawdę fantazyjne i urozmaicone dania. Jednak dziś, moja Mama prezentuje Wam przepis na bałkański klasyk, czyli bakłażana faszerowanego.

Smacznego!

Trudno sobie wyobrazić kuchnię Bałkanów bez bakłażana i owczego, słonego sera. Dawniej wydawało mi się, że bakłażan to bakłażan i tyle, nic nadzwyczajnego, smak ten sam, niezależnie od rodzaju. Ale to prawie tak, jakby powiedzieć o naszych jabłkach. Mają one dla nas jednak wiele smaków, kształtów, kolorów i zapachów. Podobnie jest z rzeczonymi bakłażanami. Niestety w przypadku naszego kraj odnośnie bakłażanów mamy dwa stany: albo są w sprzedaży, albo ich w sprzedaży nie ma.

Jadłam bakłażany pieczone, grillowane, w zalewie, z sosami, faszerowane i zawsze mi bardzo smakowały. Ty razem danie, które jadłam w Czarnogórze, w miejscowości Sutomore. Gorący wieczór, ludzie wrócili z plaży, a wokół smakowite zapachy i na każdym kroku słychać było polski język, przez co czułam się jakbym była nad Bałtykiem. Tylko zamiast smażalni ryb na stołach królował bakłażan w towarzystwie wytrawnego, czerwonego wina, okraszony szumem morza. Czysta błogość….

No cóż wszystko można kupić, ale ciepłego wieczoru, morza i zachodu słońca nie da się ot tak dodać do tego dania, ale od czego jest wyobraźnia!

To danie polecam zarówno „mięsożercom” jak i „smakoszom potraw wszelakich” 🙂

bakłażan

Bakłażany faszerowane serem owczym

Składniki na 4 porcje:

2 bakłażany

1 cebula, 1/2 gł.czosnku, 3 łyżki natki, świeże zioła, sól, pieprz

300 g serka owczego (może być nasz podhalański bundz lub sery typu bałkańskiego, bułgarskiego, najważniejsze żeby był z mleka owczego, solony, feta, szopski)

kilka suszonych pomidorów w oleju

orzeszki piniowe, od biedy uprażone pestki dyni

oliwa

No to działamy!

Bakłażany przekroić na pół, posolić i odstawić na 15 minut, potem lekko odcisnąą sok i delikatnie wydrążyć miąższ, tak by do skórki pozostało jeszcze około 1-1,5 cm. Wydrążony miąższ poszatkować. Cebulę pokroić w kosteczkę, a pomidory suszone pokroić w paseczki. Natkę i zioła drobno posiekać. Ser owczy rozdrobić na tarce lub pokruszyć. Posiekany miąższ bakłażana i cebulę podsmażyć na oliwie, a pod koniec smażenia dodać czosnek i suszone pomidory. Odstawić z ognia i lekko ostudzić. Wymieszać usmażoną masę z serem, dodać natkę, zioła, przyprawy oraz 3 łyżki orzeszków piniowych. Masą nadziewać bakłażany, ułożyć na blaszce posmarowanej oliwą, skropić jeszcze po wierzchu oliwą i upiec.

Życzę smacznego i miłych bałkańskich wspomnień – mama Rudej

PS. Przepis ten można dowolnie modyfikować, np. dodać ostrej suszonej papryki lub świeżą paprykę pokrojoną w kosteczkę.

Zobacz również

7 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.